Królowa Beskidów – Babia Góra przyciąga co roku tłumy turystów. Prowadzi na nią kilka szlaków. Warto tak zaplanować trasę, by odwiedzić schronisko na Markowych Szczawinach. Oprócz tego, że panuje tu fantastyczna atmosfera to nawet przy tłumach obsługa opanowała system przyjmowania zamówień tak, że kolejki właściwie się nie odczuwa. Warto także zatrzymać się tutaj na przepyszną szarlotkę.

fot. Markowe Szczawiny - facebook - fan pagefot. Markowe Szczawiny - facebook - fan page

Babia Góra może zmęczyć. Rekompensatą za strome podejścia są przede wszystkim widoki. Warto przypomnieć, że Diablak (nazywany Babią Górą) to najwyższy szczyt w Beskidach, ma 1725 m n.p.m.

Ostatnio podczas wizyty na szczycie przy zejściu do schroniska na Markowych Szczawinach po obowiązkowej pomidorowej postanowiłam w nagrodę za zdobycie szczytu posilić się szalotką.

fot. Katarzyna Irzeńskafot. Katarzyna Irzeńska

Smakuje wyśmienicie. Ciasto jest bardzo kruche, rozpływa się w ustach, zaś delikatna pianka dodaje całości charakteru.

Szarlotki to dość popularny deser w schroniskach górskich. Wszyscy znają przecież tę jedyną i przepyszną w Tatrach w Dolinie Chochołowskiej. W Beskidach śmiało mogę przyznać, że w schronisku na Markowych Szczawinach szarlotka jest także deserem, który warto skosztować! Zamówcie, nie pożałujecie.

Katarzyna Irzeńska
Obserwatorium podróży
www.obserwatoriumpodrozy.com