Turystyka górska

Jutro - 23 grudnia, rozpoczyna się sezon narciarski na Mosornym Groniu. Na miłośników białego szaleństwa czeka profesjonalna trasa zjazdowa z homologacją FIS. Narciarze i snowboardziści będą mogli korzystać z ponad 1400 metrowej trasy zjazdowej – oświetlonej, ratrakowanej i sztucznie naśnieżanej. Trasa ma ponad 330 metrów przewyższenia i homologację FIS. Jest idealna do zjazdów slalomem. Obsługuje ją kolej linowa z czteroosobowymi krzesełkami.

Tym razem „wstęp pogodowy” postaram ograniczyć jedynie do tego, aby wszystkim turystom, którzy o każdej porze roku, dnia i nocy przemierzają górskie szlaki, życzyć ZAWSZE I WSZĘDZIE dobrej, fajnej pogody, ładnych widoków, super zdjęć i co najważniejsze – BEZPIECZEŃSTWA!!!

Jazda na nartach zapewnia świetne samopoczucie, poprawia kondycję i pozwala aktywnie spędzić czas ze znajomymi lub rodziną. Lista zalet jest długa – Polacy nie mają co do tego wątpliwości. Ponad połowa narciarzy uda się w tym roku w polskie góry, a 6 proc. za granicę.

Dawno już tak mocno i długo nie wiało. Ostatni halny połamał wiele drzew, poniszczył niektóre szlaki, a spadające gałęzie uniemożliwiły niektóre przejścia. Dodatkowo - dodatnie, dość wysokie temperatury spowodowały, że większość śniegu na Podhalu poznikało, nartostrady wymagają znowu większej uwagi, a wysoko w górach masy śniegu zostały przewiane głównie w żleby i kotlinki. Oficjalny komunikat turystyczny TPN mówi o trudnych warunkach w Tatrach.

Mówi się o tym co jeść, jak jeść zdrowo, o substancjach odżywczych, co jest lekko, a co ciężkostrawne. Jemy, bo potrzebujemy energii. Energia ta jest niezbędna do wykonywania czynności życiowych. Oczywiście, jadamy też dla smaku, dla przyjemności, z nudów itd. W górach jemy po to żeby mieć energię do kontynuowania wycieczki. Wszelkie inne powody odchodzą na drugi, a nawet trzeci plan.

Podkategorie